DOI: https://doi.org/10.9744/jti.6.1.pp.%2086-92

PENINGKATAN DAYA SAING INDUSTRI MELALUI ANALISA BIAYA KUALITAS (Studi Kasus pada Perusahaan Bahan Baku Makanan)

Felecia Felecia, Tessa Vanina Soetanto

Abstract


This article is about quality costs analysis to improve industrial competitiveness, through a study case at food ingredients industry. The purpose of this quality costs analysis is to know quality cost resources which are not efficient.
The first condition shows that 90% of total quality costs is used as prevention cost and 8% as internal failure cost. The final condition after analysis and improvement shows no more internal failure and the average quality costs is reduced by 9.66%.


Abstract in Bahasa Indonesia :

Artikel ini membahas tentang analisa biaya kualitas untuk peningkatan daya saing industri, studi kasus di sebuah industri bahan baku makanan. Tujuan dari analisa biaya kualitas adalah untuk mengetahui sumber-sumber biaya kualitas yang tidak effisien.
Kondisi awal perusahaan menunjukkan bahwa 90% dari total biaya kualitas digunakan sebagai biaya pencegahan, dan 8% sebagai biaya kegagalan internal. Kondisi akhir setelah dilakukan analisa dan perbaikan adalah tidak lagi ditemukan biaya kegagalan internal dan rata-rata biaya kualitas perusahaan secara umum menurun sebesar 9.66%.

Kata kunci: analisa biaya kualitas, industri bahan baku makanan.

Keywords


quality cost analysis, food ingredients industry.

Full Text:

PDF


DOI: https://doi.org/10.9744/jti.6.1.pp.%2086-92



Instructions for Preparing Papers for JTI.docx
Panduan untuk Menulis di JTI.docx

The Journal is published by The Institute of Research & Community Outreach - Petra Christian University. It available online supported by Directorate General of Higher Education - Ministry of National Education - Republic of Indonesia.

©All right reserved 2016.Jurnal Teknik Industri, ISSN: 1411-2485, e-ISSN: 2087-7439

shopify traffic stats
View My Stats